Mijn favorieten

4 tips voor het tackelen van het koopcontract

koopcontract-tekenen

Na nachtenlange zoektochten op Funda, het aanvragen van tientallen brochures en expert te zijn geworden in ‘achter het net vissen’ is het dan eindelijk zover: je hebt je droomhuis gevonden én binnen gehengeld! Er worden mondeling al wat dingen afgesproken, je bent druk op zoek naar een notaris en je makelaar wil vanalles van je weten: chaos! En dat terwijl jij in je hoofd al over de meubelboulevard loopt… Toch is het in deze periode belangrijk dat je overzicht weet te creëren en de hobbels van het (voorlopige) koopcontract zorgvuldig vermijdt, want hoewel de naam iets anders doet vermoeden, is een voorlopig koopcontract niet geheel vrijblijvend. Zorg daarom dat je goed weet hoe jouw koopcontract in elkaar zit en schakel zo nodig een aankoopmakelaar in om het contract samen nog eens door te kammen. Van Amerom Makelaardij heeft voor jou 4 tips op een rijtje gezet om je koopcontact te tackelen en je aankoop vlekkeloos te laten verlopen!
 

1. Je hebt drie dagen bedenktijd

Zodra jij het (voorlopige) koopcontract getekend hebt, heb je drie dagen de tijd om alsnog van de koop af te zien. Meestal neem je daarnaast in de ontbindende voorwaarden een langere periode op om bijvoorbeeld de financiering rond te krijgen en/of het huis bouwkundig te laten keuren. Dit is bij het financieringsvoorbehoud vaak 6 weken en bij de bouwkundige keuring korter. Pas als die afgesproken periode voorbij is en je geen beroep hebt gedaan op de ontbindende voorwaarden, is het koopcontract onvoorwaardelijk. Zie je dan nog af van de verkoop, dan word je een boete van 10% van de verkoopprijs opgelegd.
 

2. Let op de ouderdomsclausule

In sommige koopcontracten is een ouderdomsclausule opgenomen. Deze clausule waarschuwt je als koper voor eventuele gebreken aan een verouderd huis, en beschermt de verkoper voor aansprakelijkheid. Dit is een handige en nuttige clausule, maar dan wel alleen bij een oud huis. Steeds meer verkopers nemen deze clausule namelijk op in het koopcontract van nieuwere huizen, om zich op die manier te beschermen tegen eventuele kosten. Let hier dus goed op! 
 


3. Koop je een appartement?

Kijk goed na of de verkoper geen betalingsachterstand heeft in zijn bijdrage aan de VVE van het appartementencomplex. Indien de huidige eigenaar ‘schulden’ heeft bij de VVE, kan de koper voor een deel van deze schulden verantwoordelijk worden gesteld. Het gaat daarbij om de schulden die ontstaan zijn of nog aan het licht komen over het lopende of voorgaande boekjaar. Ook is het slim om goed onderzoek te doen naar de reserves van de VVE. Hiervan wordt het groot onderhoud aan het gezamenlijke goed betaald, en zo voorkom je grote onverwachte kosten.


4. Schakel een aankoopmakelaar in

Eigenlijk tip nummer 1: schakel een deskundige aankoopmakelaar in. Ook als je het huis ‘zelf’ hebt gevonden, kun je voor het administratieve gedeelte van een aankoop een aankoopmakelaar in de arm nemen om samen met jou de onderhandelingen met de verkoper zo gunstig mogelijk te laten verlopen en een duidelijk koopcontract op te stellen. Wij van Van Amerom Makelaardij helpen u hier graag bij!